Ay: Ocak 2024
AES Şifrelemesi Bizi Çevreliyor, Biz de Onu
Orhun Kara, İzmir Yüksek Teknoloji enstitüsü. Tarih: 31 Ocak, 2024, Çarşamba, Zaman: 10.30 – 12.00. Yer: Dokuz Eylül Üniv., Tınaztepe Yerleşkesi, Fen Fak. Matematik Böl. B206 nolu seminer/toplantı odası. (Online-Sakai-Graduate Meetings)
Özet: Hiç kuşku yok ki NIST şifreleme sdandartı olan AES algoritması dünyada en yaygın kullanılan şifreleme algoritmasıdır. Günlük hayatta verilerimizi koruyan birçok kriptografik protokolde, tarayıcı güvenliğini sağlayan TLS’de, WiFi güvenliğini sağlayan WPA’de, Whatsapp gibi birçok uygulamada gizliliği AES sağlamaktadır. Bu konuşmada AES’in tasarım felsefesinden ve yapı taşlarının cebirsel özelliklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca, AES’e yapılmış başarız atak denemeleri sunarak AES’in güvenli bir algoritma olduğu konusunda katılımcıları ikna etmeyi deneyeceğiz.
Matematikten Veri Bilimine Geçiş
Berk Pişkin , Veri Bilimci, Medtronic, İzmir Tarih: 04 Ocak 2024, Perşembe Zaman: 15:00 Yer: DEÜ, Fen Fakültesi, Matematik Bölümü, B255 nolu derslik.
Özet: Değerli matematik bölümü öğrencileri, bugün, sizle aynı üniversitenin aynı bölümünden mezun biri olarak burada öğrendikleriniz ile veri dünyasına nasıl giriş yapabileceğinizi ve hangi özellikleriniz ile parlayabileceğinizi kendi tecrübelerime dayanarak aktarmak için geldim. Matematik, sadece akademik bir çalışma alanı değil, aynı zamanda veri bilimi dahil çeşitli sektörlerde uygulamaları olan güçlü bir araçtır. Şunlardan bahsedeceğim: 1. Matematik Ne İşe Yarar? 2. İstatistik ve Olasılık 3. Lineer Cebir ve Veri Matrisleri 4. Notasyon Bilgisi ve Makine Öğrenmesini Anlamak.